Skip to main content

Is jouw organisatie Fit for the Future?

Er is echt iets aan de hand in dienstverleningsland…

De wereld verandert snel. De impact van AI, tekort aan mensen en financiële en maatschappelijke druk zorgen voor fundamentele opgaven voor dienstverlening. Niets doen is geen optie meer: overheidsorganisaties moeten actief sturen op toekomstgerichtheid. Wie afwacht, loopt het risico op uitval, achterblijvende kwaliteit en afnemend vertrouwen van burgers. Maar waar ga je beginnen?

Bespaar tijd en energie: wij hebben het al voor je op een rijtje gezet

De scan is gebaseerd op een grondige analyse van de meest actuele en relevante trends, inzichten en best practices uit het veld van publieke dienstverlening. Denk aan ontwikkelingen rondom technologie, AI, arbeidsmarkt, wet- en regelgeving, verwachtingen van inwoners, financiële druk en integrale dienstverlening. 

PubliContact heeft deze bronnen gestructureerd, geprioriteerd en vertaald naar zes overzichtelijke thema’s en concrete ontwikkelvoorstellen die direct toepasbaar zijn voor jouw organisatie.

De Fit for the Future-scan is een logische eerste stap 

Het helpt jouw organisatie scherp te krijgen waar je nu staat en wat nú prioriteit nodig heeft – en hoe je daar effectief op stuurt. Het is een krachtig instrument om je organisatie toekomstbestendig te maken op het gebied van publieke dienstverlening.

De Fit for the Future-scan levert het volgende op:

  • Direct inzicht in waar jouw organisatie nu staat ten opzichte van de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied.
  • Een gefundeerde prioritering van de thema’s en acties die nu het meeste effect hebben, zonder dat je zelf alle rapporten hoeft te lezen of trends hoeft te duiden.
  • Handelingsperspectief: voorstellen die aansluiten bij de actuele uitdagingen van jouw organisatie.

Kortom: de Fit for the Future-scan bespaart je niet alleen veel tijd en uitzoekwerk, maar zorgt er ook voor dat je snel en onderbouwd aan de slag kunt met de belangrijkste ontwikkelpunten. PubliContact neemt het werk van verzamelen, filteren en prioriteren uit handen – zodat jij direct kunt sturen op toekomstbestendige publieke dienstverlening.

Investeer nu in een helder perspectief

Juist nu is het moment om te investeren in de kwaliteit en toekomstbestendigheid van publieke dienstverlening. Met verkiezingen in aantocht – zowel landelijk als lokaal – zullen nieuwe politieke keuzes worden gemaakt over wat de overheid voor burgers en bedrijven kan en moet betekenen. Met zowel landelijk als lokaal de verkiezingen in aantocht  zullen nieuwe politieke keuzes worden gemaakt over wat de overheid voor burgers en bedrijven kan en moet betekenen. Tegelijkertijd is pijnlijk duidelijk geworden dat niet alles kan: de opgaven zijn groot, middelen en capaciteit zijn beperkt en de samenleving vraagt om een overheid die meebeweegt met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. 

Dit betekent dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden, maar óók dat het noodzakelijk is om nu gericht budget en energie vrij te maken om de kwaliteit van dienstverlening te borgen en door te ontwikkelen.

Het huidige moment van relatieve beleidsluwte biedt opdrachtgevers een unieke kans. Nu er even minder nieuw beleid wordt ontwikkeld, kunnen zij deze periode strategisch benutten om aan hun nieuwe opdrachtgevers – de aankomende bestuurders en politici – helder te maken welke fundamentele keuzes er op tafel liggen. Het is het ideale moment om de werkelijke staat van de uitvoering in kaart te brengen, prioriteiten te benoemen en concrete handelingsopties voor te leggen. Zo kunnen nieuwe bestuurders vanaf dag één gerichte beslissingen nemen over waar te investeren en wat te laten.

Laatste inzichten

Wat zijn de grootste issues en uitdagingen voor de overheid rondom dienstverlening?

Transparantie en vertrouwen: Herstel van het vertrouwen van burgers in de overheid door het verbeteren van de transparantie van processen en het verantwoordelijk omgaan met persoonlijke gegevens na de schandalen zoals de kinderopvangtoeslagaffaire.

Burgerparticipatie en inspraak: Actieve betrokkenheid van burgers bij het vormgeven en evalueren van dienstverleningsprocessen, zoals aanbevolen in het rapport 'Werk aan Uitvoering', om zo de kloof tussen overheid en samenleving te verkleinen.

Burgervriendelijke processen: Verbetering van dienstverleningsprocessen om ze meer gericht te maken op de behoeften en ervaringen van de burger, gebaseerd op de lessen geleerd uit de problemen bij het UWV en de Belastingdienst.

Klantgerichte digitalisering: Bevordering van digitale diensten die intuïtief zijn, gemakkelijk te gebruiken en inclusief, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond.

Effectief en efficiënt inzetten van mensen, middelen en (digitale) mogelijkheden: personeel is schaars, de kosten lopen de komende jaren zeer sterk op en de digitale mogelijkheden (AI) en verwachtingen ontwikkelen in hoog tempo. Hoe kunnen overheidsorganisaties hier een goede balans in vinden?

Multidisciplinaire samenwerking: Bevordering van samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties en tussen overheids- en niet-gouvernementele organisaties om integrale oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke problemen, zoals armoede en ongelijkheid.

Continue evaluatie en verbetering: Opzetten van een cultuur van voortdurende evaluatie en verbetering binnen overheidsinstanties, waarbij feedback van burgers actief wordt verzameld en gebruikt om dienstverleningsprocessen te optimaliseren.

Effectief crisismanagement: Ontwikkeling van robuuste crisismanagement-protocollen en -systemen om snel en adequaat te reageren op onverwachte situaties zoals de COVID-19-pandemie, zoals aanbevolen in het rapport 'Werk aan Uitvoering'.

Capaciteitsopbouw en training: Investeringen in continue bijscholing en training van overheidsmedewerkers om hen uit te rusten met de nodige vaardigheden en kennis om complexe klantvragen adequaat af te handelen.

Risicobeheer en naleving: Implementatie van effectieve risicobeheersings-mechanismen en nalevingscontroles om te voorkomen dat herhaling van fouten en misstanden uit het verleden plaatsvindt, zoals gezien in de kinderopvangtoeslagaffaire.

    Ervaringen & referenties

    ” Ik heb altijd een hekel aan rollenspellen, maar vond het nu gewoon leuk en leerzaam om te doen.”

    “Ik voelde me op mijn gemak. De trainers vertelden niet alleen wat er beter kon, maar ook waar ik al sterk in ben.”

    ” Ik heb altijd een hekel aan rollenspellen, maar vond het nu gewoon leuk en leerzaam om te doen.”