Skip to main content

LEERNETWERKEN

Als manager binnen de overheid heb je het grote voordeel dat je ongelimiteerd de kunst kunt afkijken bij je collega’s van andere organisaties. Samen kennis en ervaring uitwisselen om zo tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Geen nieuwe wielen uitvinden als dat niet nodig is. Welkom in het LeerNetwerk!
PubliContact | Leernetwerken img01
PubliContact | Leernetwerken img02

LeerNetwerk Dienstverlening: geen nieuwe wielen uitvinden!

Doel van het LeerNetwerk is kennis delen en ervaringen uitwisselen tussen verantwoordelijken voor dienstverlening en klantcontact.
Het is een formule die werkt: jaarlijks faciliteren wij vier bijeenkomsten van een halve dag waarin we met elkaar de diepte in gaan op één thema of onderwerp dat speelt in ons vakgebied. Dat kan gaan over trends en ontwikkelingen zoals het terugbrengen van de menselijke maat in overheidsdienstverlening, kanalenstrategie, de impact van digitalisering & social media of specifieke thema’s zoals de invloed van de omgevingswet, dienstverlening aan bedrijven of het motiveren en betrekken van medewerkers bij het verbeteren van de dienstverlening. Ter voorbereiding op elke bijeenkomst ontvangt u materiaal om te lezen of een podcast om te beluisteren. Van elke sessie wordt een inhoudelijk verslag gemaakt in de vorm van een factsheet die geschikt is voor gebruik binnen de eigen organisatie. Ons uitgangspunt is dat de groep met elkaar het thema bepaalt, zodat het altijd aansluit bij uw actualiteit. De groepen zijn niet groter dan 12 personen, zodat er voldoende ruimte is voor dialoog en interactie. De moderatie is in handen van twee ervaren specialisten die zorgen voor een stevige inhoudelijke inleiding, de context en het uitdiepen van een case met een van de deelnemers.

Huidige LeerNetwerken

LeerNetwerken dienstverlening Gemeenten
Sinds 2011 ontmoeten leidinggevenden verantwoordelijk voor het KCC en dienstverlening en adviseurs/projectleiders dienstverlening bij gemeenten uit verschillende regio’s in Nederland elkaar in een LeerNetwerk.

Momenteel zijn de LeerNetwerken actief in de regio’s:

  • Midden/West Nederland
  • Oost Nederland
  • Noord Nederland
  • Zuid Nederland

Deelname is per cyclus en deze bestaat uit vier bijeenkomsten die wij spreiden over een periode van 12 maanden.

LeerNetwerken dienstverlening centrale overheid
Sinds 2009 begeleiden wij een LeerNetwerk voor managers voor dienstverlening en klantcontact die werkzaam zijn bij een landelijke overheidsorganisatie.

Deelname is per cyclus en deze bestaat uit vier bijeenkomsten die wij spreiden over een periode van 12 maanden.

Wat levert het u op?
Van deelnemers krijgen wij terug dat onze LeerNetwerken herkenning en inspiratie opleveren. We gaan gericht aan de slag met thema’s en onderwerpen waar het echt om gaat in het werkveld. U krijgt meer inzicht en verdieping en toegang tot de know-how van specialisten en ervaringsdeskundigen. Daarnaast verrijkt u uw netwerk door met en van elkaar te leren. U gaat naar huis met concrete feedback en ideeën op de casus die u inbrengt; in de praktijk merken dat deelnemers ter inspiratie elkaar tussen de bijeenkomsten door elkaar ook opzoeken. Tenslotte krijgen wij terug van deelnemers dat dit leernetwerk ook een bijdrage levert aan ieders persoonlijke ontwikkeling. 

Stapt u in?
U bent van harte welkom om het voorbeeld te volgen van meer dan 100 deelnemers en deel te nemen aan dit LeerNetwerk. De investering bedraagt per cyclus van vier bijeenkomsten € 995,00. excl. btw. Kunt u een keer niet, laat u dan kosteloos vervangen door een collega. In overleg is het ook altijd mogelijk een collega mee te nemen, mocht het onderwerp hiertoe aanleiding geven.


Dienstverlening Gemeenten:

Regio Noord Nederland gericht op gemeenten uit de provincies Drenthe, Groningen en Friesland
een nieuwe cyclus start februari 2026

Regio Oost Nederland gericht op gemeenten uit de provincies Overijssel en Gelderland
een nieuwe cyclus start februari 2026

Regio Zuid-Nederland: gericht op gemeenten uit de provincies Noord Brabant, Limburg en uit Gelderland Zuid
een nieuwe cyclus start september 2025

Regio Midden/West Nederland: gericht op gemeenten uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht
een nieuwe cyclus start februari 2026


Landelijke overheidsorganisaties:

Deze is bestemd voor verantwoordelijken voor klantcontact en dienstverlening bij ministeries en landelijke uitvoeringsorganisaties

Een nieuwe cyclus start najaar 2025

Meer weten of deelnemen?

De bijeenkomsten vinden fysiek plaats. De data en locatie van de  bijeenkomsten worden vastgesteld in overleg met de groep.

Bel of mail Andre Beniers voor meer informatie op 06 29 596 893 of a.beniers@publicontact.nl


NOORD-NEDERLAND

PubliContact | Leernetwerken Niels Venniker

Niels Venniker

Leernetwerken
PubliContact | Leernetwerken Berry Scholtens

Berry Scholtens

Leernetwerken

OOST-NEDERLAND

PubliContact | Leernetwerken Coen Raijer

Coen Raijer

Leernetwerken
PubliContact | Leernetwerken Annemieke Mars

Annemieke Mars

Leernetwerken

ZUID-NEDERLAND

PubliContact | Leernetwerken Matthijs Wijga

Matthijs Wijga

Leernetwerken
PubliContact | Leernetwerken Carolien Huggels

Carolien Huffels

Leernetwerken

MIDDEN/WEST-NEDERLAND

PubliContact | Leernetwerken Carolien Huggels

Carolien Huffels

Leernetwerken
PubliContact | Leernetwerken Coen Verhagen

Coen Verhagen

Leernetwerken

LANDELIJKE OVERHEIDSORGANIATIES

PubliContact | Leernetwerken Helene Van Der Sluijs

Helene Van Der Sluijs

Leernetwerken
PubliContact | Leernetwerken Annemieke Mars

Annemieke Mars

Leernetwerken

Laatste inzichten

Wat zijn de grootste issues en uitdagingen voor de overheid rondom dienstverlening?

Transparantie en vertrouwen: Herstel van het vertrouwen van burgers in de overheid door het verbeteren van de transparantie van processen en het verantwoordelijk omgaan met persoonlijke gegevens na de schandalen zoals de kinderopvangtoeslagaffaire.

Burgerparticipatie en inspraak: Actieve betrokkenheid van burgers bij het vormgeven en evalueren van dienstverleningsprocessen, zoals aanbevolen in het rapport 'Werk aan Uitvoering', om zo de kloof tussen overheid en samenleving te verkleinen.

Burgervriendelijke processen: Verbetering van dienstverleningsprocessen om ze meer gericht te maken op de behoeften en ervaringen van de burger, gebaseerd op de lessen geleerd uit de problemen bij het UWV en de Belastingdienst.

Klantgerichte digitalisering: Bevordering van digitale diensten die intuïtief zijn, gemakkelijk te gebruiken en inclusief, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond.

Effectief en efficiënt inzetten van mensen, middelen en (digitale) mogelijkheden: personeel is schaars, de kosten lopen de komende jaren zeer sterk op en de digitale mogelijkheden (AI) en verwachtingen ontwikkelen in hoog tempo. Hoe kunnen overheidsorganisaties hier een goede balans in vinden?

Multidisciplinaire samenwerking: Bevordering van samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties en tussen overheids- en niet-gouvernementele organisaties om integrale oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke problemen, zoals armoede en ongelijkheid.

Continue evaluatie en verbetering: Opzetten van een cultuur van voortdurende evaluatie en verbetering binnen overheidsinstanties, waarbij feedback van burgers actief wordt verzameld en gebruikt om dienstverleningsprocessen te optimaliseren.

Effectief crisismanagement: Ontwikkeling van robuuste crisismanagement-protocollen en -systemen om snel en adequaat te reageren op onverwachte situaties zoals de COVID-19-pandemie, zoals aanbevolen in het rapport 'Werk aan Uitvoering'.

Capaciteitsopbouw en training: Investeringen in continue bijscholing en training van overheidsmedewerkers om hen uit te rusten met de nodige vaardigheden en kennis om complexe klantvragen adequaat af te handelen.

Risicobeheer en naleving: Implementatie van effectieve risicobeheersings-mechanismen en nalevingscontroles om te voorkomen dat herhaling van fouten en misstanden uit het verleden plaatsvindt, zoals gezien in de kinderopvangtoeslagaffaire.

    Ervaringen & referenties

    ” Ik heb altijd een hekel aan rollenspellen, maar vond het nu gewoon leuk en leerzaam om te doen.”

    “Ik voelde me op mijn gemak. De trainers vertelden niet alleen wat er beter kon, maar ook waar ik al sterk in ben.”

    ” Ik heb altijd een hekel aan rollenspellen, maar vond het nu gewoon leuk en leerzaam om te doen.”