Skip to main content

Gemiddelde leeftijd in het KCC: 45 – Hoe toekomstbestendig is dat?

De gemiddelde leeftijd in veel klantcontactcentra (KCC’s) van de overheid ligt rond de 45 jaar. Dat is een waardevol teken van ervaring, maar het roept ook een prikkelende vraag op: hoe toekomstbestendig is jouw KCC eigenlijk? In een tijd waarin technologie razendsnel verandert, de arbeidsmarkt krap is en de verwachtingen van burgers en bedrijven blijven stijgen, is het essentieel om vooruit te kijken. Is jouw team klaar voor de uitdagingen van morgen?

Waarom nú het moment is om in actie te komen
De verkiezingen staan voor de deur, zowel landelijk als lokaal. Dat betekent dat er straks nieuwe bestuurders aan het roer staan, die keuzes moeten maken over de koers van jouw organisatie. Tegelijkertijd is het duidelijk dat niet alles kan: mensen en middelen zijn schaars, maar de lat voor dienstverlening ligt hoger dan ooit. Juist deze periode van relatieve beleidsrust biedt een unieke kans. Gebruik dit moment om met de Fit for the Future-scan scherp in beeld te brengen waar je staat én welke keuzes je nieuwe opdrachtgevers straks kunnen en moeten maken. Zo laat je zien dat je regie neemt en ben je goed voorbereid op de gesprekken die gaan komen.

De scan: snel inzicht, geen rapportenstress
Je hoeft niet zelf door stapels rapporten, onderzoeken en beleidsstukken te worstelen. PubliContact heeft al het werk voor je gedaan en vertaalt de zes belangrijkste trends in publieke dienstverlening naar een praktische scan. In vijf minuten weet je waar jouw KCC staat en waar de grootste kansen en risico’s liggen. Zo bespaar je tijd, voorkom je keuzestress en kun je direct aan de slag met concrete ontwikkelacties die aansluiten bij de actualiteit en de verwachtingen van burgers, bedrijven én politiek.

Wat levert het je op?
• Direct inzicht in de toekomstbestendigheid van jouw KCC
• Handvatten om gericht te investeren in verjonging, kennisontwikkeling en wendbaarheid
• Een onderbouwd verhaal richting bestuur en nieuwe opdrachtgevers: hier liggen onze prioriteiten, hier moeten we keuzes maken
• Focus op kwaliteit en continuïteit van dienstverlening, ook als de druk toeneemt
Doe de check
Is jouw KCC klaar voor de toekomst? Ontdek het nu met de Fit for the Future-scan van PubliContact. In 5 minuten weet je waar je staat – en vooral: waar je aan kunt werken om echt toekomstbestendig te worden.
Doe de 3-minuten-check en zet de eerste stap naar een wendbare, toekomstgerichte publieke dienstverlening.

Laatste inzichten

Wat zijn de grootste issues en uitdagingen voor de overheid rondom dienstverlening?

Transparantie en vertrouwen: Herstel van het vertrouwen van burgers in de overheid door het verbeteren van de transparantie van processen en het verantwoordelijk omgaan met persoonlijke gegevens na de schandalen zoals de kinderopvangtoeslagaffaire.

Burgerparticipatie en inspraak: Actieve betrokkenheid van burgers bij het vormgeven en evalueren van dienstverleningsprocessen, zoals aanbevolen in het rapport 'Werk aan Uitvoering', om zo de kloof tussen overheid en samenleving te verkleinen.

Burgervriendelijke processen: Verbetering van dienstverleningsprocessen om ze meer gericht te maken op de behoeften en ervaringen van de burger, gebaseerd op de lessen geleerd uit de problemen bij het UWV en de Belastingdienst.

Klantgerichte digitalisering: Bevordering van digitale diensten die intuïtief zijn, gemakkelijk te gebruiken en inclusief, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond.

Effectief en efficiënt inzetten van mensen, middelen en (digitale) mogelijkheden: personeel is schaars, de kosten lopen de komende jaren zeer sterk op en de digitale mogelijkheden (AI) en verwachtingen ontwikkelen in hoog tempo. Hoe kunnen overheidsorganisaties hier een goede balans in vinden?

Multidisciplinaire samenwerking: Bevordering van samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties en tussen overheids- en niet-gouvernementele organisaties om integrale oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke problemen, zoals armoede en ongelijkheid.

Continue evaluatie en verbetering: Opzetten van een cultuur van voortdurende evaluatie en verbetering binnen overheidsinstanties, waarbij feedback van burgers actief wordt verzameld en gebruikt om dienstverleningsprocessen te optimaliseren.

Effectief crisismanagement: Ontwikkeling van robuuste crisismanagement-protocollen en -systemen om snel en adequaat te reageren op onverwachte situaties zoals de COVID-19-pandemie, zoals aanbevolen in het rapport 'Werk aan Uitvoering'.

Capaciteitsopbouw en training: Investeringen in continue bijscholing en training van overheidsmedewerkers om hen uit te rusten met de nodige vaardigheden en kennis om complexe klantvragen adequaat af te handelen.

Risicobeheer en naleving: Implementatie van effectieve risicobeheersings-mechanismen en nalevingscontroles om te voorkomen dat herhaling van fouten en misstanden uit het verleden plaatsvindt, zoals gezien in de kinderopvangtoeslagaffaire.

    Ervaringen & referenties

    ” Ik heb altijd een hekel aan rollenspellen, maar vond het nu gewoon leuk en leerzaam om te doen.”

    “Ik voelde me op mijn gemak. De trainers vertelden niet alleen wat er beter kon, maar ook waar ik al sterk in ben.”

    ” Ik heb altijd een hekel aan rollenspellen, maar vond het nu gewoon leuk en leerzaam om te doen.”